0312 235 7701
Mutlukent Mah. Angora Bulv. 2015. Cad. No:4/11 Beysukent/Ankara
0312 235 7701 & 0542 235 77 01
beysudent@gmail.com
Dentafobi, psikolojik olarak diş hekimine gitmekten korkma veya hoşlanmama duygularını içerir. Bu korkular, diş hekimi koltuğunda geriye doğru yatırılma, ellerin veya diğer diş aletlerinin ağzın içine sokulması, iğne korkusu ve kullanılan aletlerin steril olmayacağı düşüncesiyle, HIV ve hepatit gibi bulaşıcı çeşitli hastalık ve mikropların kapılabileceği korkularından oluşabilir. Aslında bu korkular bir bakıma kabul edilebilir korkulardır ve kişinin bu tür korkular içinde olmasında kendine göre haklı nedenleri de bulunabilir. Ancak her şeye rağmen, yaşantımızda her zaman için diş hekimine gitme olasılığımızın bulunduğu ve hoşlanmadığımız bu gibi durumlarla karşılaşmak zorunda kalabileceğimiz gerçeği göz ardı edilmemeli ve hoşumuza gitmese de günün birinde bu duruma katlanmak zorunda kalabileceğimiz unutulmamalıdır.
Hepimizin bildiği ve bize önerildiği gibi sağlıklı bir gülüş için en az altı ayda bir olmak üzere bir diş hekimine giderek ağzımızı ve dişlerimizi kontrol ettirmemiz gerekmektedir. Ağız ve diş sağlığımız için olduğu kadar diğer organlarımızın sağlığı için de gerekli olan bu durum, bazılarımız için büyük bir korku ve endişeye yol açmaktadır. Bu korku ve endişe; değil diş hekimine gitmek bu düşüncenin akla getirilmesiyle dahi yaşanabilmekte ve kişide panik hali yaratabilmektedir. Diş doktoruna gidildiğinde yapılacak işlemlerin zihinsel olarak deneyimlenmesi dahi bu kişiler için son derece korkutucu olabilmektedir. Diş hekiminden veya yapılacak işlemlerden korkan bireylerin büyük olasılıkla daha önceden olumsuz deneyimleri mevcuttur. Bu nedenle aynı durumun yeniden yaşanabileceği endişesi, korkunun devamına neden olmakta ve kişilerin bu olayları hatırlamasıyla da korku hali ortaya çıkmaktadır.
Özellikle çocukluk döneminde diş hekimi ile ilk tanışıldığı zaman gerçekleşen deneyim eğer olumsuzsa çocuklarda dentafobi gelişebilmektedir. Çocuğa küçük yaşlarda elleri ve ayakları tutularak ağrılı bir işlem uygulanması ileri yaşlarda yoğun bir korku hissetmesine yol açmaktadır.Çocukların ilk diş hekimi ile tanışamları çok önemli olduğundan mümkünse 6-7 yaşlarında pedodonti uzmanları gözetiminde bu tanışmanın gerçekleşmesini öneririz.
Dentafobi yaşayan hasta bu korkusundan diş hekimine önceden söz edebilir ve korkularının kaynağı ile nedenleri konusunda doktoruyla konuşabilirse çok çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen ve çok çeşitli korkuları da içeren (iğne korkusu, kan görme korkusu, ağrı duyma korkusu, hastalık ya da mikrop kapma korkusu vb.) dentafobinin üstesinden gelebilmek çoğunlukla mümkün olabilmektedir. Bu noktada velilere de önemli görevler düşmektedir. Yaramazlık yapan çocuğuna “Bak seni diş hekimine götürürüm dişini çeker” gibi söylemlerde bulunulması da dentafobiyi arttıracağından bu tip söylemlerden kaçınılması gerekmektedir.Diş hekimi korkusunun çok üst düzeyde yaşandığı çocuk yada erişkinlerde sedasyon ya da genel anestezi yöntemleri de diş tedavileri esnasında uygulabilmektedir.
Herkese sağlıklı gülüşler dileriz:)