• 0312 235 7701

  • Mutlukent Mah. Angora Bulv. 2015. Cad. No:4/11 Beysukent/Ankara

Ortodontik Tedavilerde Diş Hareketleri


Ortodontik tedavilerde diş hareketleri nasıl gerçekleşir?

Ortodontik diş hareketi, dişlerin ve dişleri çevreleyen diğer yapıların dışarıdan uygulanan bir kuvvete verdiği biyolojik cevap olarak tanımlanır. Ortodontik diş hareketi gerçekleşirken dişlerin kök bölgesinde yer alan periodontal ligament diş hareketinin temel yönlendiricisi görevini üstlenir.

Ortodontik kuvvet uygulandığında, kuvvet uygulama yönü doğrultusunda periodontal ligament daralır ve alveolar kemik erir. Bu şekilde diş, kemikte bir dirençle karşılaşana kadar az bir mesafe katedebilir. Bu direnç, sıkışan periodontal ligamente (PDL) zıt tarafta oluşan kemik erimesiyle aşılır. Takiben, gerilim tarafında PDL ligament normal genişliğine ulaşana kadar bir kemik yapımı oluşur. Böylece kuvvet uygulamayla oluşan yapım-yıkım etkinliklerinin direkt sonucu olarak diş hareketi meydana gelir. Ortodontik kuvvetin şiddetini arttırmak sanılanın aksine diş hareketlerinin daha hızlı olmasını sağlamaz.Dişlerin hareket ettirilmesi için uygulanan kuvvetlerinin optimum kuvvet sınırlarında olması gerekmektedir.

Ortodontik tedavilerde hedeflenen diş hareketleri etkileyen faktörler yaş,sistemik hastalıklar ve dişeti sağlığı olarak özetlenebilinir.

—Yaş : Erişkin hastalarda ortodontik tedavi, genç hastalara göre daha uzun zaman ve daha hafif kuvvet uygulamasını gerektirir.

—-Şeker Hastalığı: İnsülin tedavisiyle kontrol altında tutulan diabet hastalarında ortodontik diş hareketine kemik yanıtı sağlıklı kişilerin cevabından farklı değildir.

—Dişeti sağlığı: İleri derecede dişeti hastalıklarının olduğu durumlarda ortodontik tedaviler ile diş hareketleri uygulanmadan önce mutlaka dişetleri tedavi edilmelidir.Dişetleri kontrol altına alındıktan sonra ortodontik tedavi uygulanmasında herhangi bir sakınca yoktur.

Herkese sağlıklı gülüşler dileriz…






Call Now Button0312 235 7701