• 0312 235 7701

  • Mutlukent Mah. Angora Bulv. 2015. Cad. No:4/11 Beysukent/Ankara

Çayyolu Çocuk Ortodontisi


Belirtileri

Dişlerin çok önde ya da arkada olması,

Dişlerin birbirlerini örtmemesi ve dilin yutkunma sırasındadışarı çıkması,

Ağız açık uyuma,

Dişlerin çok aralık ya da sıkışık olması,

Sağ ya da sol taraftaki dişlerin eş zamanlı sürmemesi,

Parmak- biberon emme alışkanlıklarının devam etmesi,

Alt ya da üst çenenin, ağız dışından da belirgin olacak şekilde önde ya da arkada olması.


 

Nasıl Uygulanır?

SABİT TEDAVİLER

Ortodontik tedavinin en çok tercih edilen şeklidir. Dişlerin üzerine özel yapıştırıcılar ile yapıştırılan braketlerin içine ileri teknoloji ürünü çeşitli kalınlıkta ve bükümlerde teller yerleştirilir. Bu teller braketler aracılığı ile dişe istenilen yönde kuvvet uygular ve dişler hareket eder. Dişin kökünü de hareket ettirmek mümkündür.

Labial ortodontik tedavi (standart ortodontik tedavi):

Braketlerin dişlerin ön yüzüne takıldığı tedavi şeklidir. Hasta gülümsediğinde braketler dişlerin üzerinde görünür. Yumuşak doku iritasyonları yapar ama hasta açısından da hekim açısından da çalışması daha kolaydır.

Lingual Ortodontik Tedavi:

Braketlerin dişlerin arka yüzeylerine yapıştırıldığı tedavi şeklidir. Hasta gülümsediğinde tedavi olduğuna dair hiç bir şey görünmez. Ancak braketler dil tarafında olduğu için dilde çeşitli yumuşak doku yaralanmalarına ve rahatsızlıklara neden olabilir. Hasta açısından da hekim açısından da kullanılması ve çalışılması daha zordur.

HAREKETLİ TEDAVİLER: 

Müteharrik Tedavi (Hareketli tedavi): 

Basit çapraşıklıkların düzeltilmesinde, erken yaşta önleyici ortodontik tedavide, sabit tedaviyi desteklemek amacı ile ve pekiştirme tedavisinde kullanılan hastanın takıp çıkartacağı apareylerle yapılan tedavi şeklidir. Takılması tamamen hastaya bağlı olduğu için yüksek hasta kooperasyonu gerekir. Metal destekli akrilik apareyler kullanıldığı gibi tamamen şeffaf apareylerde kullanılabilir.

Fonksiyonel Ortodontik Tedavi

Çocuğun büyüme gelişiminden yararlanılarak uygulanan, çene kemiklerinin ve kafa kemiklerinin büyümesini yönlendirmeyi amaçlayan ortopedik bir tedavidir. Alt çenenin aşırı ileri olduğu durumlar, üst çenenin aşırı ileri olduğu dişleklik durumları gibi bozukluklar bu gruba girer. Çocuğun yaşı çok önemlidir. Bu tedavi büyüme ve gelişim tamamlandıktan sonra uygulanamaz (kızlarda 12-14 yaş, erkeklerde 14- 16 yaş). İki çeneyi de ilgilendiren hareketli apareylerle veya çene dışından uygulanan ekstra oral apareylerle tedavi yapılır.


Ne Kadar Sürer?

Ortodontide ideal tedavi zamanı, problemin tipine ve şiddetine bağlı olarak, ortodonti uzmanı tarafından belirlenir. Basit dişsel sorunların tedavisi genellikle tüm dişlenmenin bittiği 12 yaşına kadar ertelenir. Bununla birlikte özellikle 1. büyük azı dişlerini ilgilendiren sorunlar, süt dişlerinin erken kaybıyla ortaya çıkan sorunlar ve çenelerin iskeletsel sorunları daha erken yaşta tedavi edilmesi gereken problemler listesine girerler. Özellikle alt ve üst çenenin konumlarıyla ilgili sorunlar, çocuğun büyüme potansiyeli kullanılarak düzeltildiği için, 7-8 yaşlar civarında tedaviye başlanır ve 11-12 yaşlar sırasında da tedavi bitirilir.

 






Call Now Button0312 235 7701